Blog

Jönnek az 5 százalék alatti lakáshitelek – mire számíthatunk?

2024-09-27
Jönnek az 5 százalék alatti lakáshitelek – mire számíthatunk? A Kormány továbbra is prioritásként kezeli a lakhatási kérdéseket, ezért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt kérte a bankoktól, hogy önkéntesen csökkentsék a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) 5 százalék alá.

Jönnek az 5 százalék alatti lakáshitelek – mire számíthatunk?

A Kormány továbbra is prioritásként kezeli a lakhatási kérdéseket, ezért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt kérte a bankoktól, hogy önkéntesen csökkentsék a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) 5 százalék alá. Ez az ötlet elsőre vonzónak tűnhet azok számára, akik lakáshitel felvételén gondolkodnak, de még nem biztos, hogy országosan mindenki ilyen alacsony kamatokkal juthat majd hitelhez. Nézzük meg, mi áll a háttérben!

A jelenlegi átlagos lakáshitel kamatok 6,5-6,7% körül mozognak, így az 5% alatti THM közel 2%-os csökkenést jelentene. Ez jól hangzik, de a bankoknak ez veszteséget jelentene, hiszen a referenciakamatok jelenleg ennél magasabbak. A Bankszövetségnek novemberig kell előállnia egy tervvel, hogyan lehetne megvalósítani az 5 százalék alatti THM-et.

Fontos kiemelni, hogy ez a kedvezmény önkéntes lenne a bankok részéről, hasonlóan a korábban bevezetett kamatplafonhoz, amit szinte minden pénzintézet elfogadott. Kérdés, hogy most is így lesz-e.

Zöld lakáshitel is jöhet

Közben a Magyar Nemzeti Bank a zöld lakáshitelek népszerűsítését is célul tűzte ki. Ez azt jelentheti, hogy az 5 százalék alatti THM elsősorban zöld célokra vehető fel, például energiatakarékos ingatlanok vásárlására vagy korszerűsítésére. A jövőben tehát az ilyen típusú hitelek lehetnek a legkedvezőbbek, különösen fiatalok számára, akik első lakásukra gyűjtenek.

Nem mindenkinek jár a kedvezmény

Nem biztos, hogy mindenki részesülhet majd az 5 százalék alatti THM-ből. A bankok jellemzően a magasabb jövedelműeknek kínálnak kedvezőbb hiteleket, így előfordulhat, hogy a kisebb keresetűek magasabb kamattal találkoznak.

Bár a bankok önkéntes alapon csökkentenék a THM-et, a verseny miatt valószínű, hogy sokan csatlakoznak. Az alacsonyabb kamatok vonzzák az ügyfeleket, és hosszú távon akár meg is érheti nekik, hogy más termékeiken keresztül kompenzálják a veszteségeiket.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése